Parama dėkojame




zygis2023 metais oficialiais Šv. Jokūbo keliais, vedančiais į Kompostelos Santjago katedrą Ispanijoje, kur, pasak tradicijos, palaidotas apaštalas Jokūbas, ėjo ir kitais būdais keliavo 446 000 asmenys. Ši statistika skelbiama Šv. Jokūbo kelio piligrimų biuro parengtose lentelėse.

Kaip žinia, Šv. Jokūbo kelias išgarsėjo viduramžiais, prieš tūkstantį metų, ir šiandien yra vienas iš gausiausiai lankomų piligriminių kelių visame krikščioniškame pasaulyje ir ne tik – daug žmonių keliauja skatinami bendresnio pobūdžio dvasinių ieškojimų. Pasak 2023 metų statistikos, virš 98 tūkstančių piligrimų, kone ketvirtadalis visų keliavusiųjų, nurodė, kad kelią leidosi vedami kitokių nei religinių motyvų. Moterys ir merginos sudarė šiek tiek daugiau nei pusę piligrimų.

Daugiausia piligrimų buvo iš pačios Ispanijos, po to rikiuojasi JAV, Italija, Vokietija, Portugalija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė, Meksika, Korėja, Airija, Australija. Iš šių kraštų atvyko nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių piligrimų. Šv. Jokūbo kelio piligrimų biuro duomenimis, įvairiuose piligriminių kelių etapuose užsiregistravo 717 piligrimų iš Lietuvos.

Tarp nurodžiusiųjų keliavimo būdą, virš 400 tūkstančių keliavo pėsčiomis, virš 22 tūkstančių – dviračiais, apie 600 arkliais, 276 – atplaukė vandens keliais, o apie 200 – pirmyn ištvermingai stūmėsi neįgaliųjų vežimėliuose. 

Nuotr. Iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode